Monday, June 1, 2009

{ IT-KELANTAN } cite pasal tongkat Ali!
 

Saya tahu diluar sana memang ramai gemar meminum atau memakan sesuatu bahan yang diperbuat daripada Tongkat Ali. Ini kerana kita telah digembar gemburkan bahawa dengan tongkat ali mampu meningkatkan prestasi seksual lelaki.

Tetapi sejauh manakah kebenarannya dan selamatkah ia jika dijadikan minuman rutin?

Setakat ini saya masih belum lagi menerima atau membaca kajian epidemiologi berkaitan keselamatan penggunaan tongkat ali. Tidak ada sama sekali...

Teringkat lagi saya kata-kata seorang Professor di Fakulti Farmasi di USM mengenai tongkat ali... "Tongkat ali ini bahaya jika diamalkan selalu...jika diamalkan kemusnahan organ penting pasti akan berlaku"...

Ini jelas apabila US, Thailand, Jepun dan Singapura telah mengharamkan penggunaan tongkat ali. Ini kerana tiada kajian khas yang dijalankan yang menunjukkan tongkat ali selamat digunakan.

Kawan saya telah menceritakan pada saya bagaimana tongkat ali telah memusnahkan buah pinggan seorang rakannya. Boleh baca kisah itu dilaman web ini:

http://shaffik.com/2009/04/28/tongkat-ali-sedap-tapi-memberi-kesan/P/S: Tongkat Ali boleh menyebabkan strok, sakit jantung dan pening kepala.... sudah lama saya tinggalkan tongkat ali sebab tidak tahan sakit kepala....This message was sent by:
Digital Publication
, ,
, ,
Malaysia.__._,_.___
Egroup ini dikendalikan oleh http://pusatsumber.kokpasir.com  .
Tidak dibenarkan mengiklan.
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it now

Everything you

need in one place.

Y! Messenger

All together now

Host a free online

conference on IM.

Yahoo! Green

Make It Green

Submit ideas that

better our planet

.

__,_._,___

No comments: